keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Hyvä paha rasva ja vähän muutakin juttua

idkuva

Vähän aikaa sitten kävin Unileverin terveellisellä aamiaisella, jossa ylläolevien kuvien herkkujen lisäksi kuultiin juttua rasvoista ja terveellisestä ruokavaliosta. Ne, jotka tuntevat minut tietävät, että treenitaustani vuoksi olen syönnyt vuosia erittäin kurinalaisesti ja siksi olen kiinnostunut kaikesta mikä liittyy terveelliseen ruokavalioon. Tilaisuudessa kuultiin uusinta tietoutta suomalaisten tietämyksestä rasvoista. Becelin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten rasva tieämys on hyvällä tasolla, mutta siitä huolimatta kolesteroliarvot ovat nousussa. Tämän vahvistaa myös Finriski 2012 - tutkimus, jonka mukaan suomalaisten kolesteroliarvot ovat pitkän laskun mukaan kääntyneet jälleen nousuun. Korkea kolesteroli, verenpaine ja kakkostyypin diabetes ovat suomalaisten kansantauteja. Ja tiesittekö, että sydän- ja verisuonitaudit ovat yli keski-iän ohittaneiden naisten yleisin kuolinsyy ? Mitä sitten voimme tehdä, sillä rasvaa tulisi kuitenkin syödä ? Vaihtamalla tyydyttyneen kovan rasvan ( voi ) , pehmeään tyydyttyneeseen rasvaan ( margariint ja kasviölyt), kiinnittämällä huomiota rasvojen ja hiilihydraattien laatuun määrän sijasta ja huomioimalla yksittäisten ruokaineiden sijasta kokonaisuus ja laatu. Itse olen aina käyttänyt levitteenä kasvimargariinia, no sitä Floraa ja nyt kiinnostuin myös Becelistä, sillä se auttaa pitämään yllä hyvää kolesterolitasoa. Leipomisessa sen sijaan olen tottunut käyttämään kovia rasvoja, mutta nyt kokeiluun saatu Becelin juokseva margariini osoittautui niin käteväksi ( varsinkin kun meillä nykyisin leipoo kuopus ), että vaihdoimme siihen. Becelhän sisältää myös elimistön tarvitsemia tärkeitä Omega 3 & 6 rasvahappoja. Samasta syystä vaihdoin myös vuosikausia ruoanlaittoon käyttämäni oliiviöljyn rypsiöljyyn, sillä rypsiöljyssä on niinikään nuo elimistölle tärkeät Omegat, oliiviöljystä ne taas puuttuvat.
Alla on kuva uudesta Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravintopyramidista, jota meidän kaikkien tulisi ruokavaliossamme noudattaa. Kasvisten ja marjojen sekä hedelmien osuutta on lisätty ja huomatkaa kuinka pieni osa on niitä herkkuja ! Itse tein elämäntaparemontin vuosia sitten. Olen aina ollut hoikka ja syönyt miten huvittaa, edes lasten syntymät eivät tuoneet lisäpainoa. Mutta sitten tapahtui jotain merkillistä, paino alkoi nousta hurjasta liikunta määrästä huolimatta ( 15 tuntia viikossa ) ja luulin oikeasti olevani sairas. No, en tietenkään ollut. Aineenvaihdunta vain hidastui ja olin huomaamattani ajautunut tilanteeseen, jossa söin enemmän kuin kulutin. Ja herkkuja ihan joka päivä. Elämä oli niin kiireistä, etten ehtinyt oikeastaan ajatella mitä söin ja niin söin ihan väärällä tavalla ja liian paljon. Tiputin ensin painoa juoksemalla ja syömällä oikeaa ruokaa säännöllisesti. Myöhemmin kiinnostuin asiasta enemmän ja söin vuosikausia tarkasti kellon mukaan ja ruokavaliossani oli hyviä hiilihydraatteja n. 50 %, proteiineja 30 % ja rasvaa 20 %. Herkkuja söin äärinmäisen harvoin. Nykyisin pyrin edelleen syömään 5-6 pientä ateriaa päivässä. Puuroa, tummaa leipää, tummaa riisiä, perunaa, kasviksia, vihanneksia ja juureksia, hedelmiä ja marjoja, pähkinöitä, kalkkunaa ja kanaa, vähärasvaista lihaa, kalaa, pähkinöitä, linssejä ja rahkaa sekä joskus treenien vuoksi proteiini tuotteita. Herkkuja yritän edelleen syödä harvoi ja niiden määrän pyrin pitämään kohtuullisena. Alkoholia käytän erittäin vähän, mehuja ja virvoitusjuomia en laisinkaan ja  rasvaisia juustoja tai makkaraa en syö koskaan. Lisäksi juon tietysti paljon vettä. Omat mottoni ruokailun suhteen ovatkin 'olet sitä mitä syöt' ja 'eat to live, not live to eat'. 


Jutun alussa mainitsin sydän- ja verisuonisairauksien olevan yleisin syy keski-iän ohittaneiden naisten kuolinsyy. 1,3 milj.klubi on meidän naisten terveyden ja elämänlaadun edistämisen klubi. Sen tavoitteena on meidän kaikkien elämänlaadun edistäminen, vahvistaa naisten asemaa terveyden- ja sairaudenhoidossa, herättää keskustelua ja lisätä tietoa. Kävele sydämen puolesta on sen ja Becelin yhteinen kampanja, joka lisää tietoa naisten sydän- ja verisuonisairauksista ja kerää varoja naisten sydäntutkimukseen. Kampanjaan voit osallistua kävelemällä tai liikkumalla muuten ja kirjaamalla liikutut kilometrit kampanjan kilometrilaskuriin. Becel lahjoittaa jokaisesta liikutusta kilometristä 10 senttiä 1,3 klubin naisten sydänterveyttä edistävälle Woman in Red-kampanjalle. Tähän kävely-kampanjaan voivat osallistua kaikki iästä ja sukupuolesta riippumatta. Voit kävellä itsesi, äitisi, siskosi tai kenen tahansa naisen puolesta.
Mitä ajatuksia tämä postaus herätti sinussa ? Ovatko ruokailutottumuksesi terveellisä vai olisiko vielä parantamisen varaa ?

* Yhteistyö
Share:

20 kommenttia

 1. Hyvä kun kirjoitat tuosta asiasta, vaikka siitä onkin kerrottu ja kerrotaan mediassa, niin ei se pahaksi ole. Syön terveellisesti, koska minulla on ollut rasvat ja sokerit koholla ja niitä pitää tarkistaa kerran vuoteen. Minulla on molemmilta puolilta paha sukurasite, kun olen Itä-Suomen ihminen. Hyvä on muuten myös pudottaa painoa, ja katsoa ettei ole omenalihavuutta, koska rasva kertyy vatsaonteloon ja se on se paha juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että syöt terveellisesti juuri tuon sukurasittesi vuoksi. Terveelliset ruokailutottumukset ovat toki hyväksi meille kaikille.

   Poista
 2. Itse olen jo parikymmentä vuotta käyttänyt pehmeitä rasvoja. Oman sukurasitteeni takia. Isän puolelta rasitteena sydäntaudit ja äidin puolelta verisuonitaudit. Geenit on huonot, niin en ota riskejä. Muutenkin syön terveellisesti ja yritä pitää itsestäni huolta. Tärkeitä asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en myöskää koskaan ole ollut voin ystävä, tosin leivontaan olen käyttänyt kovaa margariinia tähän asti. Tosin leivon aika harvoin ;) Geenien vuoksi meidän kaikkien suomalaisten tulisi syödä terveellisesti ja olokin on paljon parempi. Sinulla tuntuukin olevan nuo ruokailuasiat kunnossa :)

   Poista
 3. Omat ravintotottumukseni ovat aika mukavasti kohdillaan, vaikka ainahan voisi parantaa vaikka hyvien rasvojen syömisen pienen lisäämisen ja lihasvoiman lisäämisen saralla. Herkuttelen kyllä vähintäänkin kahdella pienellä palalla tummaa suklaata joka päivä. Toimii mulla : ) Toisaalta en myöskään laita suuhuni mitään mitä en herkullliseksi kutsuisi, joten sitä erityistä ns. herkuttelua ei tarvitse niin kovin innokkaasti kaivatakkaan. Vinkkaisin vielä sellaista, että olisi helpompi hahmottaa tärkeää asiaa sisältävää tekstiäsi, jos jakaisit nuo kaksi isoa kappaletta vaikka kumpaisenkin kahteen pienempään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Hyvä pointti tuo ettet laita suuhusi mitään mitä et herkulliseksi kutsuisi, väitän nimittäin että moni syö sellaistakin mikä ei oikeasti ole hyvää ihan yli tarpeidensa :)
   Totta, teksti on aika pitkä.

   Poista
 4. Minun perusruokavalioni on terveellinen, mutta huomaan kiireisinä päivinä sortuvani turhan usein kaikkeen sontaan. Jos en syö riittävän usein niitä pieniä annoksia, tulee huomaamatta naposteltua suklaata ja kaikkea turhaa pitkin päivää. Omalla kohdallani pitäisi nimen omaan vähän karsia niitä turhia herkkuja pois tai edes vähemmälle. Nyt olen sentään vaihtanut perus maitosuklaat tummaan raakasuklaaseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiire meillä monella tekeekin sen että syömme mitä sattuu. Siitäkin pääsee suunnittelemalla aterioita etukäteen ja ottamalla eväitä mukaan. Vaatii kyllä vähän totuttelua :)

   Poista
 5. Perusruokavalio on kyllä kunnossa, mutta jotenkin nuo herkkupäivät ovat välillä hieman kohtuuttomia... En oikein usko totaalikieltäytymiseen oikeastaan minkään asian suhteen, ennemminkin pitäisi löytää tuo kultainen keskitie...:) ajatuksia herättävä kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkkujen kanssa voi ollakin välillä vaikeaa, varsinkin lapsiperheessä ;) Pienin askelin eteenpäin.

   Poista
 6. Mä en millään tajua miten ihmiset jaksavat selittää siitä että rasva on pahasta ja eivät sitä syö. Siitähän on jo vuoden päivät selitetty että elimistö tarvitsee rasvaa ja näin ollen pitäisi vain kiinnittää huomiota hyviin ja huonoihin rasvoihin eikä niiden pois jättämiseen.
  Meillä koulussa taas keskityttiin parisen kuukautta sitten noihin Becelin rasvoihin ja kerrattiin taulukkoa mitkä rasvat kuuluvat niihin hyviin jne. Kivaa kertausta vaikka hyviä rasvoja ja juoksevaa margariinia olen jo pitkään käyttänyt. Pitäisi vaan saada kaikki tajuamaan mitkä rasvat on oikeasti hyviä.

  Samaisella tunnilla tutustuttiin myös tuohon uuteen pyramidiin. Paljon selkeämpi kuin se vanha ja mietinkin koska viitsivät sen uudistaa kunnen koskaan ymmärtänyt sitä vanhempaa kun oli se niin vanhanaikainen jo. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rasvaa kyllä pitää saada ja juuri noita hyviä rasvoja. Ehkä monilla on kuitenkin vielä tiedoissa puutteita. Hienoa, että olette koulussa näitä asioita käyneet läpi :)

   Tykkään niin tuosta uudesta pyramidista, vanha pisti minut näkemään punaista :D Vielä kun tuo pyramidi toteutuisi ainakin lasten ja nuorten kohdalla, sillä he syövät niin paljon nykyisin kodin ulkopuolella ( koulu ja päiväkoti ), ettei vanhemmilla ole oikeastaan edes mahdollisuutta vaikuttaa lastensa ruokailuihin, ainakaan kokonaan.

   Poista
 7. Mielenkiintoinen postaus! Terveellinen ruokavalio on hyvinvoinnin a ja o, sen olen itsekin huomannut viimeisten vuosien aikana. Tietoa siita mita pitaisi syoda on paljon ja osa siita aika ristiriitaista.. Olisi kiva kuulla enemmankin mika toimii kaytannossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että postaus kiinnosti sinuakin :) Kun perusruokavalio on kunnossa, se kyllä tuntuu olossa. Jos katsot tuota pyramidia ja noudatat sitä, et voi mennä paljon vikaan. Viime aikoina on ollut paljon erilaisia ruokavalioita esillä ja itse en lähtisi seuraamaan mitään erityisruokavaliota, jos olet terve etkä allerginen millekään. Pyramidissa on sopivassa suhteessa kaikki se mitä kehomme tarvitsee.

   Poista
 8. Minä olen kamppaillut ruokavalioni kanssa koko ikäni. Hiljalleen olen koettanut saada sitä terveellisempään suuntaan. Tie on ollut kivikkoinen ja projekti on kesken vielä. Hitaita ja pieniä askelia mennään eteenpäin. Onneksi kuitenkin eteenpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ruokajutut ei ole niin helppoja kuin luulisi. Ja kaikki me olemme erilaisia. Mutta on hyvä että tiedostat asian ja olet aloittanut taistelun. Se ei ole helppoa mutta helpottuu pikkuhiljaa.

   Jos haluat voidaan käydä joskus yhdessä lenkillä ( en asu nykyisin kovin kaukana sinusta, luulisin ) ja samalla puhua ruokajuttuja :)

   Poista
 9. Hitsit, mua olisi niin kiinnostanut tuo tilaisuus, mutta väärä aika :/ Jännä huomata, että itse on ihan tiedostamattaan syönyt lähes aina näiden suositusten mukaan ja asia on niin itsestäänselvyyttä, että välillä sitä oikein ihmettelee kuinka joku oikeasti väittää ettei rasvan laadulla ole väliä (esim. äitini....).Mutta kyllä mullakin on paheeni, juustoista en luovu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaisuus oli todella mielenkiintoinen, harmi ettet päässyt. Ja olisi ollut kiva tavata sinut :)

   Minu kyllä myös ilahdutti tämä uusi ruokapyramidi, näillä on menty jo vuosia. Tunnustan kyllä joskus eläneeni pelkällä salaatilla jne.

   Kaikilla meillä on joku salainen pahe ;)

   Poista
 10. Mielenkiintoinen tilaisuus! Olen itse aika tarkka ruokavalioni suhteen, tosin en missään nimessä 100 prosenttisesti jätä herkuttelua pois, kyllä sitäkin tarvitsee. Uskon, että kaikki oppii itse tiedostamaan, mikä ruokavalio sopii ja, mitä kannattaa välttää, jos vain jaksaa aktiivisesti kokeilla ja kuunnella kroppaa, "olet mitä syöt" on todellakin parhaiten asiaa kuvaava lausahdus. Treenaan säännöllisesti, yleensä 5 kertaa viikossa ja huomaan, että jos yritän jättää hiilareita liikaa pois, se kostautuu, ruisleipä, aamupuuro, pähkinät ja mysli ovat tosi tärkeitä lisiä omassa ruokavaliossa. Luotan myös vahvasti kreikkalaiseen jugurttiin, avokadoon, maapähkinävoihin ja marjoihin. Aika pitkälle pääsee jo, jos osaa tosiaan erottaa hyvät rasvat huonoista, tunnistaa pahimmat piilosokeripommit ja muistaa syödä säännöllisesti. On hienoa huomata, kuinka paljon nykyisin ihmiset kiinnittävät huomiota syömiseen ja ruokavalioon, ehkäpä turhat kansantaudit saadaan vielä selätettyä! :)


  Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että pidit postauksesta :)

   Sinun ruokavaliosi kuulostaa todella terveelliseltä ja herkkuja kyllä silloin tällöin voi syödä. Yksi mottoni jäi tuosta tekstistä pois ja se on 'ettei aina voi olla juhla'. Juhlat tuntuvat paljon enemmän juhlilta kun ei aina herkuttele :)
   Hiilareita kyllä tarvitsee treenatessa ja keho kaipaa myös niitä kuituja, joten ilman ei kannata olla.

   Piilosokeria on hyvä välttää ja itse vältän myös eineksiä ja runsasta ulkona syöntiä. Kun kokkaa kotona tietää mitä syö.Ravintotietämys onkin lisääntynyt hurjasti ja hyvä niin :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ! Thanks for your comment !

© Sara S. | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig