lauantai 20. joulukuuta 2014

10 muistojen vaatetta



Sain Marjukalta kivan haasteen kertoa kymmenestä muistojen vaatteesta. Kiitos vielä haasteesta ! Muistan lapsuudesta asti monia vaatteita / asuja, ehkä osa varhaisita muistoista kuitenkin tulee monista valokuvista. Joiltakin elämän vaiheilta on jäänyt enemmän vaatteita mieleen kuin toisilta. Olisiko niin, että itselleni pukeutuminen on ollut välillä tärkeämpää vai enkö halua muistaa joidenkin aikojen vaatteita ?



  1.  Valkoiset farkut.  Muistan saaneeni mummiltani valkoiset farkut Ruotsin tuliaisina joskus ala-aste ikäisenä. Serkullani oli samanlaiset ja meistä on otettu kuva, jossa seisomme Kotkan meripäivillä sotalaivan kannella valkoisissa farkuissamme ja nailon takeissamme, minulla punainen ja hänellä sininen takki. Myöhemmin farkkujen jo käytyä liian lyhyiksi, leikkasin niistä shortsit ja tein niihin hapsut.
  2. Ekat oikeat farkut. Ylä-asteella kaikilla piti jo olla merkkifarkut ja omat ensinmäiset olivat Beaversit. Kävin ostamassa ne ihan oikeasta farkkukaupasta ja käytin niitä pitkään, oikeastaan siihen asti kuin hajosivat. Myöhemmin ne ainoat oikeat olivat Mic Mac tai Levi's. Nykyiset lempparit ovat Acne, Diesel, Current Elliot ja Victoria Beckham.
  3. Ylä-asteella itse tehdyt vaatteet. Ompelin ja neuloin ylä-asteella paljon vaatteita itselleni. Mieleen on jäänyt ainakin farkkutakki, jonka ompelin paloiksi leikkaamistani vanhoista farkuista. Punaisista erikuosisista kankaista ompelemani rimpsuhame, jota käytin punaisten kiilapohjaisten kangas-sandaaleiden kanssa. Kengissä oli nilkkaan sidottavat nauhat ja korkoakin aika lailla.
  4. Saksan matkalta ostamani ruskeat kiilapohjaiset sandaalit. Korko oli korkkia ja remmit kaunista ruskeaa nahkaa. Korkoa näissä ihanuuksissa oli varmast ainakin 10 cm. Niin ja taisin olla 13-vuotias.
  5. Siniset Pertti Palmrothin matalakantaiset nahkasaappaat. Saappaat olivat aivan tummansiniset ja kanta oli vain sentin korkuinen. Saappaat tulivat melkein yli polven ja olivat ihan mielettömän pehmeää nahkaa. Minulla oli myös monet kengät Pertti Palmrothilta ja laatu oli niissä kyllä huippuluokkaa. Monet muutkin kengät ovat jääneet mieleeni. Yksi lemppari merkki oli Don & Donna, jolta minulla oli ainakin siniset matalat avokkaat ja ruskeat nauhalliset kävelykengät. 
  6. Tummansininen villakangastakki. 80-luvulta muistan paljon vaatteita, ehkä siksi että ne tuntuvat nyt ajankohtaisilta. Villakangastakkini oli puoleen sääreen ja melko saman mallinen, mitä juuri nyt on kaupoissa. Yksi lemppari asuistani takin kanssa oli tummansiniset kapeat farkut konjakin värisen vyön ja nauhallisten ruskeiden kenkien kanssa. Paidaksi laiton usein Leviksen haalistuneen sinisen ylisuuren farkkupaidan. Kävisi asuksi tänäänkin.
  7. Farkkuhaalarit. Muistan omistaneeni kahdet farkkuhaalarit. Ensinmäiset lukiossa ja ne ostin Seppälästä, itse ansaitsemillani kesätyö rahoilla. Toiset ostin paljon myöhemmin ja ne olivat Leviksen. Jälkimmäiset muuten käytin sitten loppuun lapsia odottaessani ja vannoin etten enään koskaan pukeudu farkkuhaalareihin.
  8. Cowboy bootsit. Näitäkin olen omistanut kahdet. Ensinmäiset taas lukiossa ollessani ja olin niiden takia kuukauden melkein syömättä, jotta sain saapasrahan kokoon. Molemmat bootsini ovat olleet aidot Texasilaiset alaspäin kaartuvalla puolikorkealla  korolla. Ekat olivat viinipunaiset ja toiset kauniin konjakinruskeat. Molemmissa kaunis koristekirjailu. 
  9. Tuukkalan puku. Tuukkalan puku ei ole varsinaisesti kansallipuku vaan muinaispuku, jonka malli on tehty hautalöydön perusteella. Pukua kuitenkin käytetään kuten kansallispukua. Oma pukuni ei ole valmis vaan on komerossa kankaina. Ne olen kuitenkin kutonut itse kangaspuilla. Sinistä villakangasta mekkoon ja harmaata villakangasta huiviin ja esiliinaan sekä valkoista pellavakangasta paitaan. Jos muistan oikein niin langantiheys mekkoa varten oli 16 lankaa sentillä. Kyllä siinä sukkula vinkui. No, ehkä ompelen joskus puvun valmiiksi ja kiinnitän siihen pronssi koristeet sekä ostan pukuut kuuluvat korut.
  10. Kaftaani. Minulla on monia kaftaaneja, joista rakkain on pinkki unelma. Pukuni ei oikeastaan ole kaftaani ( kaftaani on yksiosainen ) vaan takchita, joka on moniosainen juhlapuku. Omassa puvussani on alushame, läpikuultavaa sifonkia ja sen päälle puettava hihaton paksua silkkiä oleva alusmekko. Näiden päälle puetaan vielä läpikuultavasta kirjaillusta sifongista valmisettu pitkähihainen edestä nyörein kinnitettävä päällipuku. Koko komeus kiinnitetään tiukasti 20 senttiä leveällä kovalla kirjaillulla vyöllä, joka kuroo vyötärön kapeaksi. Puvun on sunnitellut hyvä marokkolainen ystäväni, joka aiemmin oli matikanope ja nyt hän suunnittelee kaftaaneja. Pukuani käytetään vain suurissa juhlissa kuten häissä ja itse ostin sen toisen hyvän ystäväni tyttären häihin.





Jutun kuvitukseksi valitsin muutaman asun viime keväältä, jotka kuvaavat omaa tyyliäni juuri nyt. Tai ainakin näin haluaisin pukeutua melkein joka päivä. Värit ovat vuosien saatossa melkein jääneet ja enään en voisi kuvitella ostavani edes niitä ruskeita kävelykenkiä. Oikestaan aika huvittavaa miten sitä kuvittelee oleensa aina saman tyylinen, mutta kun rupeaa kaivelemaan muistiaan, tulee ensinmäiseksi mileen ne värikkäät asut. Mustiakin vaatteita on kaapissani ollut aina, mutta ehkä niissä ei ole sitten mitään muisteltavaa. Lasten ollessa pieniä olivat kyllä omat vaatteeni paitoja lukuunottamatta aina mustia.




 Olisi kiva kuulla vaikka yksikin muistojan vaate teiltä. Saa toki laittaa kokonaisen  listan tai jos haluat nappaa koko haaste itsellesi. Kivaa lauantai-iltaa teille kaikille !




Share:

15 kommenttia

  1. Olipa kiva, kun lähdit tähän mukaan! Tällaisia muistoja on kiva lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä oli kiva tehdä. Vaatemuistoista tulisi varmaan kirja jos laittaisi kaikki ylös mitä muistaa. Kiitos vielä haasteesta.

      Poista
  2. Siis toi ekan kuvan asu on niiiiin makee!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milla <3
      Samaa asua olen käyttänyt varmaan kaikkien teeppareiden kanssa ;)

      Poista
  3. Kiva postaus - itselläni on samanalaiset muistot PP saapikkaista - voi hitsi kun ne olivat makeet ja signeeraus sivussa !!!

    Laitan haasteesi korvan taakse - tämä on kiva!!!

    Kivaa viikonloppua ja tunnelmallista Joulun odotusta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän paljon meillä kaikilla on samoja muistoja :) Kiva jos teet tämän.
      Kiitos samoin sinulle <3

      Poista
  4. Kiitos tästä hyvästä postausideasta! Pistin heti toteutukseen. Oli sen verran hauska! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos teet tämän :) Hauska lukea näitä muistoja.

      Poista
  5. Kaunis tuo miumiun kassi!!!

    VastaaPoista
  6. Kiva postaus :) Meillä on ollut näköjään samanlainen kenkämaku 13-vuotiaana, mä "lainasin" vastaavat ruskeat korkkipohjakiilat äitini kaapista. Taisi olla aikansa muotipopot!

    Lainaan postausidean takuulla ja toteutan kevään mittaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit postauksesta ja ihanaa jos viitsit tämän joskus tehdä :) Hih, hauska juttu. Oma äitini ei juuri käyttänyt korkoja, joten oli pakko ostaa niitä itse :D

      Poista

Kiitos kommentistasi ! Thanks for your comment !

© Sara S. | All rights reserved.
Blog Design Handcrafted by pipdig